_______________________________________
Tips nie CikAwiens copy paste dari Group Fesbuk...
Saja nak share kat blog kesayangan CikAwiens nie...
*kan motto nya 1 hari 1 entry*
*kan motto nya 1 hari 1 entry*
hehehehe...
Siap ade bermotto-motto kan... ♪ lalalalalalala~ ♪ Sukahati la... blog
CikAwiens.. bukan blog orang lain pun kan... hehehe..!
Ok..
bab nie.. CikAwiens akui nyaa... CikAwiens ada buat kesilapan dalam memikat hati si Suami.... dedulu kahwin... CikAwiens main masak
jer ikut tekak sendiri... tak de pun nak tanya atau nak selidik tekak si
suami CikAwiens tue...
Sebab bagi CikAwiens yang pemalas nak
masak nie... CikAwiens pikir... asal CikAwiens masak dah la kann...
Jangan la banyak soal... Sebab CikAwiens dah cakap dengan IncikHubby
masa memula kenal dan kahwin doluuu... yang CikAwiens tak reti nak masak
sangat... tetttttt~ hehehe...!
Then IncikHubby cakap.....
"Tak pe lah... Anje masak la ape yang anje taw masak..."
"Tak pe lah... Anje masak la ape yang anje taw masak..."
Ok...! start from pas kahwin... of course la CikAwiens masak masakan pertama adalah SAMBAL... hahaha...!
Pas tue... CikAwiens rajin masak la masak... tapi masak ape yang CikAwiens tahu masak je lah kannn...
Macam MASAK ASAM PEDAS... TOMYAM... SAMBAL UDANG... then SAMBAL SOTONG... SAMBAL TELUR... SAMBAL SARDIN... hahaha..!
Macam MASAK ASAM PEDAS... TOMYAM... SAMBAL UDANG... then SAMBAL SOTONG... SAMBAL TELUR... SAMBAL SARDIN... hahaha..!
*Masakan nie akan berulang tayang tanpa henti...* lalalalalalala~ ♪ ♪ ♪
Sebenarnya... cara masakan CikAwiens nie dipengaruhi oleh Mak CikAwiens sendiri....
*Yee lah... dah kata kaw membesar dengan Mak kaw selama 27 tahun before kahwin*
~Kaw nak harap kan CikAwiens masak ape...? Kuah Singgang? Nasi Dagang? Hidang Budu...???
No~No~No~
Memang tak lah kannn... hahaha..! <--- Kejam sikit si Wifey Ahmad Shakirin nie memula kahwin dolu-dolu... Ngeeee~
Then
masa CikAwiens baru kahwin tue bulan tujuh kan... kan terus bulan puasa
kan... memang jarang la CikAwiens masak.. sebab selalu beli kat bazar
ramadhan jer.. then masuk bulan lapan tue... bulan raya plak... mood nak
memasak tu belum muncul sangat...
Masuk bulan sembilan ---> bulan sepuluh ---> bulan sebelas ---> bulan dua belas ---> bulan satu (sekarang nie la...)
Baru lah CikAwiens rajin memasak... sebab IncikHubby dah pandai complain... hehehe..!
IncikHubby dah mula cakap...
"Anje nie selalu masak sambal je... B tak suke sangat sambal.... Hmmm"
Then
CikAwiens mula tensen.. sebab CikAwiens dah cakap CikAwiens tak reti
masak masakan pantai timur nie...
*Suami CikAwiens manusia berkelahiran dari Negeri Terengganu*
Then duk kat Key Ell ni pun tak sampai 5 tahun... Sebab mula berhijrah ke KL mulai tahun 2010...
So anda boleh la bayangkan tekak si Suami CikAwiens tue selera nya macam mana... huk~huk~huk~
Yang CikAwiens plak jenis tak reti bahasa... Cuma biasa masak masakan orang Melaka jee...
*Suami CikAwiens manusia berkelahiran dari Negeri Terengganu*
Then duk kat Key Ell ni pun tak sampai 5 tahun... Sebab mula berhijrah ke KL mulai tahun 2010...
So anda boleh la bayangkan tekak si Suami CikAwiens tue selera nya macam mana... huk~huk~huk~
Yang CikAwiens plak jenis tak reti bahasa... Cuma biasa masak masakan orang Melaka jee...
Memula tue CikAwiens sentap sangat... CikAwiens ada kepakaran masak sambal sebenarnya...
terutama sekali SAMBAL IKAN BILIS...
Bile
CikAwiens masak je mesti orang yang rase suke... Then ada pernah makcik
jiran CikAwiens pun datang senyap-senyap tanya apa resipi CikAwiens
tue... *Jiran CikAwiens tue baya-baya MakCikAwiens... pun datang merisik resipi sambal ikan bilis power CikAwiens tue...* So, korang rase CikAwiens pandai masak ke tak sebenarnya...??
Pas tue... Kawan
CikAwiens pun pernah rasa dan request CikAwiens masak sambal if ada
pape majlis kat rumah CikAwiens sebab die akan datang dan bedal sambal
sedap CikAwiens tue sambal licin...
Pernah
juga CikAwiens buat sambal ikan bilis dan bawak ke ofis... ofismate
sume suke.. siap simpan... dan makan berulang kali sambal CikAwiens
tue.... *Sebab CikAwiens masak banyak... penuh 1 tupperware*
Even
abang CikAwiens pun rajin request CikAwiens nye sambal ikan bilis if
die teringin nak makan sambal kat rumah Mak CikAwiens tue....
*Haaaaaaaa...
bukan CikAwiens nak menunjuk CikAwiens pandai masak... tapi CikAwiens
dapat banyak pujian dari orang lain... bile dah kahwin.. IncikHubby TAK PERNAH puji masakan CikAwiens...*
Memang nannn hadoooo la pujian dari IncikHubby... Sob~Sob~Sob~
Memang nannn hadoooo la pujian dari IncikHubby... Sob~Sob~Sob~
Then lagi sadis....! CikAwiens punye sambal pun kadang IncikHubby tak sentuh langsung... IncikHubby akan makan masakan yang lain.... So, CikAwiens kadang tue tersentap dengan IncikHubby tue....
Kesedaran
mula timbul bila CikAwiens balik ke kampung IncikHubby.... IncikHubby
makan dengan penuh selera masakan Mak Mertua CikAwiens... padahal simple
je masakan Mak Mertua CikAwiens tue... ---> means CikAwiens pun
boleh buat... ;;)
Sebab Mak Mertua CikAwiens suke buat Ikan Bakar, Sotong Bakar, Singgan Ikan, Singgang Sotong...
Ada
jugak masakan lain... macam Sambal Udang... Gulai Masak Lemak... tapi
tetap IncikHubby tak sentuh pun... Then baru lah CikAwiens realize...
sebenarnya IncikHubby memang tak suke Sambal dan Masakan Gulai-Gulai....
hehehehe..!
Mulai
saat tue.. CikAwiens cube belajar masak Kuah Singgang... Kuah Masak
Pindang.... Kuah Masak Asam Rebus.... Ikan Bakar.... Sotong Bakar...
Sambal Sardin.... <--- nie semua masakan febret IncikHubby...
Dan keputusan nya adalah sanggat mengembirakan CikAwiens... IncikHubby akan makan dengan penuh selera... ;)
Selera
IncikHubby senang je nak jaga sebenarnya... Yang penting ada kuah...
ada Ikan Bakar / Sotong Bakar / Ikan Gorang.... Ulam-ulaman / Budu...
dah CUKUP membuka selera IncikHubby... hehehe...!
Kadang
tu... tiap-tiap hari Ikan Singgang atau Ikan Pindang pun tak pe...!
sebab IncikHubby tak suke masakan yang kering macam Sambal tue...
hehehehe...!
Kalau dulu nak habiskan beras 5 kilo SEBULAN pun sangat susah...!
Beras 5 kilo tue boleh bertahan sehingga 4-5 bulan taw...
Sesejak dah tahu selera IncikHubby... kami berdua boleh habis kan beras 1 minggu = 1kilo beras...!!
haaaaa kaw... nampak tak perubahan disitu...?? Hidangan berbuka puasa 2012 |
Ni picture time berbuka puasa dulu... Siput sedup tue import dari rumah Mak CikAwiens... ngeh...ngeh...
yang nie CikAwiens tengok... IncikHubby suke dengan masakan nie... ;)
Tengok
tue.. CikAwiens dah buat sambal telur pun... IncikHubby tetap nak buat
sambal tempoyak / sambal belacan... huhuhu.. *IncikHubby tak heran
langsung dengan sambal telur sedap CikAwiens tue*
Ulam-ulaman
memang IncikHubby punye febret... lagi sedap kate nye ulam-ulaman dari
sayur campur yang CikAwiens buat... yang CikAwiens pulak keras hati..
nak masak ape yang sedap dek tekak CikAwiens jer lahhh... hehehe..!
Tu picture memula kahwin... si Wifey masak ikut tekak die je tanpa kaji ape yang sedap di tekak si Hubby... ;)
Tomyam... ;) |
Bahan-Bahan Sayur Campur... |
Bahan-bahan Tomyam... |
Sotong Febret IncikHubby - Sedap buat Sotong Bakar |
Ikan Selar kecik-kecik ni sedap goreng jee... |
Dan berjaya membuka selera IncikHubby...
#Alhamdulillah....
Cukup macam nie pun ok... |
1) Kuah Pindang / Kuah Singgang / Kuah Masak Asam Rebus
2) Ikan Goreng
3) Ikan Bakar / Sotong Bakar
4) Ulam-ulaman / Sayur Goreng
As simple as that...!
Mudah je nak masak sume tue... Mak CikAwiens pun cakap...
"Senang la keje kaw.. masak benda-benda simple jeee" hehehehe...~!
NOTA KAKI : Berusaha untuk mengembirakan hati IncikHubby kerana IncikHubby selalu rajin melayan kerenah si Wifey die yang banyak SONGEH...! keh~keh~keh~
Mohon share dengan pengguna www.bieshoppe.com.my TQ admin
ReplyDelete