Friday 1 February 2013

Tips Pikat Hati Suami Dengan Masakan

♥ Tips Pikat Hati Suami Dengan Masakan ♥

Hendaklah memasak mengikut kesukaan suami bukannya ikut selera isteri. Kalau suami suka makan gulai kari atau masak lemak cili api, janganlah kita masak lauk asam pedas atau ikan goreng. Suami akan gembira bila seleranya ditepati.

Janganlah pula ikan yang menjadi mangsa, diketuk lengkang-lengkung hingga hancur kerana meradangkan sikap suami yang mahu lauk tersebut dimasak mengikut seleranya sedangkan isteri tidak menggemarinya... :)
 
_______________________________________
 Tips nie CikAwiens copy paste dari Group Fesbuk...

Saja nak share kat blog kesayangan CikAwiens nie... 
*kan motto nya 1 hari 1 entry*
hehehehe... Siap ade bermotto-motto kan... ♪ lalalalalalala~ ♪  Sukahati la... blog CikAwiens.. bukan blog orang lain pun kan... hehehe..!

Ok.. bab nie.. CikAwiens akui nyaa... CikAwiens ada buat kesilapan dalam memikat hati si Suami.... dedulu kahwin... CikAwiens main masak jer ikut tekak sendiri... tak de pun nak tanya atau nak selidik tekak si suami CikAwiens tue...

Sebab bagi CikAwiens yang pemalas nak masak nie... CikAwiens pikir... asal CikAwiens masak dah la kann... Jangan la banyak soal... Sebab CikAwiens dah cakap dengan IncikHubby masa memula kenal dan kahwin doluuu... yang CikAwiens tak reti nak masak sangat... tetttttt~ hehehe...!

Then IncikHubby cakap.....
 "Tak pe lah... Anje masak la ape yang anje taw masak..."

Ok...! start from pas kahwin... of course la CikAwiens masak masakan pertama adalah SAMBAL... hahaha...!

Pas tue... CikAwiens rajin masak la masak... tapi masak ape yang CikAwiens tahu masak je lah kannn... 
Macam MASAK ASAM PEDAS... TOMYAM... SAMBAL UDANG... then SAMBAL SOTONG... SAMBAL TELUR... SAMBAL SARDIN... hahaha..!  
*Masakan nie akan berulang tayang tanpa henti...* lalalalalalala~ ♪ ♪ ♪
  
Sebenarnya... cara masakan CikAwiens nie dipengaruhi oleh Mak CikAwiens sendiri.... 
*Yee lah... dah kata kaw membesar dengan Mak kaw selama 27 tahun before kahwin*
 ~Kaw nak harap kan CikAwiens masak ape...? Kuah Singgang? Nasi Dagang? Hidang Budu...???
No~No~No~

Memang tak lah kannn... hahaha..! <--- Kejam sikit si Wifey Ahmad Shakirin nie memula kahwin dolu-dolu... Ngeeee~

Then masa CikAwiens baru kahwin tue bulan tujuh kan... kan terus bulan puasa kan... memang jarang la CikAwiens masak.. sebab selalu beli kat bazar ramadhan jer.. then masuk bulan lapan tue... bulan raya plak... mood nak memasak tu belum muncul sangat...

Masuk bulan sembilan ---> bulan sepuluh ---> bulan sebelas ---> bulan dua belas ---> bulan satu (sekarang nie la...)

Baru lah CikAwiens rajin memasak... sebab IncikHubby dah pandai complain... hehehe..!

IncikHubby dah mula cakap... 
"Anje nie selalu masak sambal je... B tak suke sangat sambal.... Hmmm"
          
Then CikAwiens mula tensen.. sebab CikAwiens dah cakap CikAwiens tak reti masak masakan pantai timur nie... 
*Suami CikAwiens manusia berkelahiran dari Negeri Terengganu*
Then duk kat Key Ell ni pun tak sampai 5 tahun... Sebab mula berhijrah ke KL mulai tahun 2010...
So anda boleh la bayangkan tekak si Suami CikAwiens tue selera nya macam mana... huk~huk~huk~
Yang CikAwiens plak jenis tak reti bahasa... Cuma biasa masak masakan orang Melaka jee...

Memula tue CikAwiens sentap sangat... CikAwiens ada kepakaran masak sambal sebenarnya...
terutama sekali SAMBAL IKAN BILIS...

Bile CikAwiens masak je mesti orang yang rase suke... Then ada pernah makcik jiran CikAwiens pun datang senyap-senyap tanya apa resipi CikAwiens tue... *Jiran CikAwiens tue baya-baya MakCikAwiens... pun datang merisik resipi sambal ikan bilis power CikAwiens tue...* So, korang rase CikAwiens pandai masak ke tak sebenarnya...??

Pas tue... Kawan CikAwiens pun pernah rasa dan request CikAwiens masak sambal if ada pape majlis kat rumah CikAwiens sebab die akan datang dan bedal sambal sedap CikAwiens tue sambal licin...

Pernah juga CikAwiens buat sambal ikan bilis dan bawak ke ofis... ofismate sume suke.. siap simpan... dan makan berulang kali sambal CikAwiens tue.... *Sebab CikAwiens masak banyak... penuh 1 tupperware*

Even abang CikAwiens pun rajin request CikAwiens nye sambal ikan bilis if die teringin nak makan sambal kat rumah Mak CikAwiens tue....

*Haaaaaaaa... bukan CikAwiens nak menunjuk CikAwiens pandai masak... tapi CikAwiens dapat banyak pujian dari orang lain... bile dah kahwin.. IncikHubby TAK PERNAH puji masakan CikAwiens...*
Memang nannn hadoooo la pujian dari IncikHubby... Sob~Sob~Sob~

Then lagi sadis....! CikAwiens punye sambal pun kadang IncikHubby tak sentuh langsung... IncikHubby akan makan masakan yang lain.... So, CikAwiens kadang tue tersentap dengan IncikHubby tue....

Kesedaran mula timbul bila CikAwiens balik ke kampung IncikHubby.... IncikHubby makan dengan penuh selera masakan Mak Mertua CikAwiens... padahal simple je masakan Mak Mertua CikAwiens tue... ---> means CikAwiens pun boleh buat... ;;)

Sebab Mak Mertua CikAwiens suke buat Ikan Bakar, Sotong Bakar, Singgan Ikan, Singgang Sotong...
Ada jugak masakan lain... macam Sambal Udang... Gulai Masak Lemak... tapi tetap IncikHubby tak sentuh pun... Then baru lah CikAwiens realize... sebenarnya IncikHubby memang tak suke Sambal dan Masakan Gulai-Gulai.... hehehehe..!

Mulai saat tue.. CikAwiens cube belajar masak Kuah Singgang... Kuah Masak Pindang.... Kuah Masak Asam Rebus.... Ikan Bakar.... Sotong Bakar... Sambal Sardin.... <--- nie semua masakan febret IncikHubby...

Dan keputusan nya adalah sanggat mengembirakan CikAwiens... IncikHubby akan makan dengan penuh selera... ;)

Selera IncikHubby senang je nak jaga sebenarnya... Yang penting ada kuah... ada Ikan Bakar / Sotong Bakar / Ikan Gorang.... Ulam-ulaman / Budu... dah CUKUP membuka selera IncikHubby... hehehe...!

Kadang tu... tiap-tiap hari Ikan Singgang atau Ikan Pindang pun tak pe...! sebab IncikHubby tak suke masakan yang kering macam Sambal tue... hehehehe...!

Kalau dulu nak habiskan beras 5 kilo SEBULAN pun sangat susah...!
Beras 5 kilo tue boleh bertahan sehingga 4-5 bulan taw...

Sesejak dah tahu selera IncikHubby... kami berdua boleh habis kan beras 1 minggu = 1kilo beras...!!
haaaaa kaw... nampak tak perubahan disitu...??    
Hidangan berbuka puasa 2012
Ni picture time berbuka puasa dulu... Siput sedup tue import dari rumah Mak CikAwiens... ngeh...ngeh...
yang nie CikAwiens tengok... IncikHubby suke dengan masakan nie... ;)

Tengok tue.. CikAwiens dah buat sambal telur pun... IncikHubby tetap nak buat sambal tempoyak / sambal belacan... huhuhu.. *IncikHubby tak heran langsung dengan sambal telur sedap CikAwiens tue*

Ulam-ulaman memang IncikHubby punye febret... lagi sedap kate nye ulam-ulaman dari sayur campur yang CikAwiens buat... yang CikAwiens pulak keras hati.. nak masak ape yang sedap dek tekak CikAwiens jer lahhh... hehehe..! 

Tu picture memula kahwin... si Wifey masak ikut tekak die je tanpa kaji ape yang sedap di tekak si Hubby... ;)
Tomyam... ;)
Bahan-Bahan Sayur Campur...
Bahan-bahan Tomyam...
Sotong Febret IncikHubby - Sedap buat Sotong Bakar
Ikan Selar kecik-kecik ni sedap goreng jee...
Then lama kelamaan... CikAwiens cuba masak masakan kesukaan IncikHubby...  hehehe..!
Dan berjaya membuka selera IncikHubby...
#Alhamdulillah....

Cukup macam nie pun ok...
Selalu nya CikAwiens memang akan sediakan 3-4 hidangan...
1) Kuah Pindang / Kuah Singgang / Kuah Masak Asam Rebus
2) Ikan Goreng
3) Ikan Bakar / Sotong Bakar
4) Ulam-ulaman / Sayur Goreng

As simple as that...!

Mudah je nak masak sume tue... Mak CikAwiens pun cakap...
"Senang la keje kaw.. masak benda-benda simple jeee" hehehehe...~!

NOTA KAKI : Berusaha untuk mengembirakan hati IncikHubby kerana IncikHubby selalu rajin melayan kerenah si Wifey die yang banyak SONGEH...! keh~keh~keh~

1 comment:

  1. Mohon share dengan pengguna www.bieshoppe.com.my TQ admin

    ReplyDelete

Komen~Komen~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...