Wednesday, 30 September 2015

Day 2 : 9 Sept 2015 @ Krabi, Thailand (Part II)

Oklah... Mari kita buat sambungan cerite Krabi....
Kalau tak banyak pulak cerita pending tak ber'publish'... hehehe~



Ni gambar yang orang kat Elephant Tour tue snap... 
Dorang jual 150 Baht kot... Mummy pun ambil lah... Buat kenangan....

Kira consider murah lagi la if 150 Baht kan...
Kesian Al-Aish tak nampak dalam gambar tue sebab Walid macam kebelakang sikit...

Lagipun Al-Aish memang bantai mentido je sepanjang Elephant Trekking tu...


Dah selesai Elephant Tour tue.... Travel Agent tue akan hantar balik kami kat hotel...
Tapi masa on the way tue... Tourist China tue request nak berhenti kat Aonang Beach...

Bila nampak je beach... Terus Mummy ajak Walid jenjalan kat situ gak... Sebab masa tue macam awal lagi.. Dalam pukul 6.30 petang la... 
Nak balik bilik pun awal lagi....

So, kami ronda² kat area Aonang Beach tue.... Then dapat idea untuk gi makan Pancake yang famous tue... MakLah Pancake...


Kami naik tuk-tuk je untuk ke sana... Sebab tak tahu tempat kan...
Bila cakap nak ke MakLah Pancake tue.. Terus driver tuk-tuk tue cakap 40 Baht...

Rupe nyeee dekat je dari tempat kiteorang jenjalan tue... 
Kalau jalan kaki pun tak jauh.... Hahaha~ patut la murah naw tambang tuk-tuk tue... hehehe~


Ini lah gerai motor Pancake Yamilah tue... orang cakap famous... memana blogger suggest kan tempat nie...

Tapi sebenarnya ada lagi yang sedap tau... Sebab Mummy repeat makan pancake tue lagi... Tapi disebabkan MakLah tue tak berniaga... Mummy try kat kedai lain.... 

Rase pancake cheese die lagi sedap sebab banyakk... terasa cheese die... hehehe~


Ni harga pancake tue... Mummy order Banana + Cheese dan Banana + Chocolate...

Banana + Cheese : 40 Baht
Banana + Chocolate : 35 Baht




Ini budak kecik dah penat bercarrier... Dia nak lepas pulak...

Ye lah dari Elephant Tour tue memang Walid letak je Al-Aish dalam carrier...
Senang nak berjalan... ni dah penat la... 

Nak berlari pulak...


Kami bertiga.... sementara tunggu order... Ramai jugak orang makan kat situ...
Tapaw pun ramai...


Pancake Banana + Chocolate : 40 Baht


Banana + Cheese : 35 Baht

Lepas dah makan 2 set pancake... 
Mummy ajak Walid makan nasi pulak... Sebab rasa macam lapar lagi... 
Ye lah... Mana mana pape pun... Pagi tu just breakfast simple je...

Lunch pun tak makan pape... So, memang rase lapar sangat.....

Bila tanya MakLah makanan nasi yang sedap kat mana... Die cakap.. Kat hujung barisan kedai nie ada kedai Halal Food....

So, kami malas nak cari kedai makan lain... Terus proceed je makan kat area tue jugak...



Ni menu yang dorang sediakan...

Mummy order :-
2 pinggan nasi putih : 40 Baht
Green Curry with Chicken : 80 Baht
Omelet / Telur Dadar : 50 Baht
Seafood Salad : 80 Baht
Sotong Bakar : 100 Baht
Pineapple Blended : 50 Baht

Total lebih kurang : 400 Baht = RM 48.00

Kire murah lah dari restaurant semalam yang kami pergi tue....
Lagi pun kedai tepi jalan kan... Sebab tue harga murah lagi....



Kedai nie pun selalu penuh... Seat kami kat belakang tue... Kongsi-kongsi meja je....
Selalu naw full....


Sambil tue melayan si kenit tue.... Walid dah penat dah melayan Al-Aish... So, turn Mummy pulak take over... Bagi Walid rehat kejap....

Yang si kenit nie memang pantang berlepas laju je nak berlari...

Al-Aish jenis jalan tak stabil lagi... Kalau berjalan memang laju naw... Kadang tak reti break....
Selalu bukkk... langgar benda....

Sebab main jalan je... Tak reti control kelajuan lagi... Then tak reti break lagi bile berjalan...
Hahahahaha..~!

Mummy risau jatuh tertumus je... Dah la kat jalan tar... Pas tue pakai seluar pendek....
Mummy is sayang lutut Al-Aish... Hahaha..
Risau berparut jee.... ;P

Ai is tak suke anak berparut² jatuh... Muahahahaha....

Dah lepas makan tue.... Balik bilik mandi semua...

Ingat tak nak keluar balik... Tapi bosan pulak tak tahu nak buat apa....

Al-Aish pun tak nak tido lagi... So, meh lah jenjalan lagi kat Aonang Beach tue....
Suasana malam pun boleh tahan... Meriah....


Ini budak memang melekat dengan Walid je... Tak gemar sangat ngan Mummy...
Sebab Mummy is GARANG... Hahahaha..!


Malam tue just jalan-jalan je... untuk habiskan masa dan carik seluar mandi Walid...
Pas tu survey harga souvenir.... Saja nak price check...

Comparekan mana harga memurah kan... hehehehe~!


Balik tue terbongkang tido... sebab kepenatan berjalan.. sampai berpeluh² baju.... 
Jauh jugak berjalan nyaaaaaa...

Thursday, 17 September 2015

Day 2 : 9 Sept 2015 @ Krabi, Thailand

Pagi Kedua ~ 09-09-2015

Pagi tu Mummy bangun awal... sebab terasa sejuk sangat...

Bila tengok kat luar 
Rupanya hujan di pagi hari... Lagipun tak ada plan pape pun pagi tue... Just berehat jee...
Nasib baik jugak ambil package Elephant Tour tue petang...

Sebab pagi tu hujan lama jugak... sampai ke pukul 12.00 tengah hari kot...
Then bila borak dengan kawan yang jumpa dalam flight tu pun cakap...
Dorang snorkelling tak best sangat sebab hujan... Ada beberapa tempat skip... 
Akibat hujan...



Ni pandangan dari dalam bilik penginapan kami...


Ni belah kiri pulak...
Nampak tak logo Mc Donalds dari bilik kami...
Tapi Mc Donalds kat sini tak halal... So, kiteorang tak pergi pun...
Nasib baik dah survey awal²...


Ni pulak pandangan belah kanan...

~ White Sand Krabi Resort ~

Belah bawah kat hotel penginapan kami nie ada Subway...
kat Subway pun kami tak gi makan... Sebab banyak lagi makanan halal yang mudah dimakan di sana...

So, Mc Donalds ker... Subway ker... Starbucks ker...

Memang Mummy tak pergi pun... Kalau nak makan gak... Balik Malaysia nanti boleh makan..! hahaha~!


Al-Aish nie pun memang geng Walid sepanjang bercuti kat sana.. Memang melekat je dua kembar nie...! hahahaha...

Sampai Mummy cakap.. Masa nak register kat kaunter Imegresen ari tue...
"Walid la dukung anak... Muka Walid dengan anak kan fotostat"

Mesti pegawai Imegresen tue tak tanya banyakkk punyee... Hahahaha~




Kadang payah nak ajak Al-Aish bergambar dengan Mummy...
Mesti akan lembikkan badan macam belut... nak lepaskan diri.. 
Huhhhh~

Selalu jual mahal ngan Mummy.... Bila nak nenen je baru sibuk ngendeng ngan Mummy....
Sama perangai ngan Walid kaw...! Ehhhhh~!!

Tersasul pulakkkk...!~ HAHAHAHAHAHA~!!



Masa nie baru pukul 1.00 lebih kot... Awal kiteorang turun kat lobby hotel.. Sebab takut kena tinggal sebenarnya... Lagipun konpius... Kat Thailand ni awal sejam ke lewat sejam eh dari Malaysia...

Rupanya lewat sejam... Kalau turun dalam pukul 1.00 lebih tu...
Maknanya baru pukul 12.00 tengah hari... Agagagaga~


Orang bosan menunggu travel agen...


Ni gambaar kat lobby hotel...


Budak ni siap dah makan sebijik roti... pas tue siap memerut lagi...

Terpaksa la naik atas semula untuk tukar pampers si kecik nie...


Nampak tak... mana nak bergambor dengan Mummy....
Huhhhh~! Jual mahal ye kaw nak....


Kami bertiga.... masa nie Walid dah penat layan si anak... So, turn Mummy monitor mana si kenit nie nak jalan...
 Orang dah ada kaki kan... mana nak berdukung bagai... hahaha....




Siap isi tank semula... sebab dah melabur kan tadi... So, kene isi tank semula... hehehehe~


Dalam pukul 2.45 petang (waktu Thailand) baru lah travel agen ni sampai... Mummy dah risau dah...
Ye lahhh Mummy risau kena tipu je.... 

Tapi dalam pukul 2.30 petang... Mummy ada suruh orang hotel call nombor travel agen tu..
Tapi orang hotel tu cakap suruh tunggu... "If you already paid... just wait"

So, bila orang travel agen tu sampai je... Lega hati nie... heheheh~


Kiteorang naik lorry kecik nie... Dah la laju driver die bawak...
Perjalanan dalam 30 minit jugak laa....

Nasib Al-Aish... Walid yang dukung.... Tu pun Walid cakap risau je terlepas si kenit tue... Sebab driver bawak laju... Lepas tu lorry tue open kannn...

Tu yang Walid risau sikit tue...

Al-Aish plak siap tidur lagi... sedap kene angin la tue... hihihihi~



Sampai-sampai ke kat tempat Elephant Tour tue... Kawasan die macam ladang kelapa sawit gak la....

Then orang tue suruh naik atas... macam bangsal tue...


Then sampai lahhh Gajah nie...
Ni la gajah yang bawak kiteorang tour.... seram gak la track die...
Sebab ada jalan yang mencuram ke bawah....

Lepas tue jalan belecak jee.... Risau gajah tue tergelincir.... Kang dengan kiteorang sekali jauh gedebukkk...

Tapi tue semua perasaan kita jee.... Elok je gajah tu bawak kita jalan-jalan...



Tengok track die...
Masa tour kiteorang tue... 3 gajah gerak serentak....

Mummy Walid Al-Aish = 1 gajah...
2 gajah lagi tourist dari China...


Ni la dorang....
Yang pakai topi tu translator dorang... dorang upah la tue....

Senang nak berurusan....


Ni dua gajah kat belakang gajah kiteorang.... 
Gajah kiteorang always kan depan...

Gajah kiteorang nie dah tua... sebab ada gading... yang dua ekor lagi... Muda lagiie...

Asyik ngular je masa keje... Hahahahaha..!
Masa bekerja pun sibuk nak berenti makan... sibuk la tarik² daun ke sekeliling die tue...

Gajah kiteorang jugak gigih bekerja tanpa mengular....

Kerja is Kerja...!!
Makan is Makan Time...!

Hahahahaha~!!


Sebab kan die rajin masa bekerja... kami pun reward lah die... 

Belanja die makan sikit... hahahaha..~!

Walid beli pisang sebakul...
Kat sana memang dorang jual pisang... untuk bagi gajah tu makan....

Sebakul dorang jual dalam 60 Baht....
Adalah dalam 10 biji pisang...


Masa nie Al-Aish baru bangun tidur... nampak gajah besar nie terus terkejut... hahahaha..!
Bila Walid datang dekat je Al-Aish jerit... 
Nampak tak Al-Aish mengeraskan badan die... hahaha~!


Mummy pun takut gak sebenarnya... tapi ku gagahkan diri ku nie Jebat..!
Rugi la dah bayar memahal... Datang dari jauh semua tak nak buat... Hahaha....

Mummy geli dengan belalai gajah tue jee...
Sebab belalai tue kotor sikit... risau die sentuh Mummy jee... Hahahaha...!

Pas tue belalai gajah tue aktif bebenor....! tak reti duk diammmm....


Nampak tak Mummy is control cun... Hahahaha!


Lepas bagi makan kat gajah tue... Dorang tunjuk Baby Elephant Show plak...
Dalam 15 minits je Baby Elephant tu buat show...

Then dorang sediakan 2 potong nenas dan 2 botol air mineral...
Manis betul nenas dorang...

Memang abis licin Mummy dan Walid bedal nenas tue... hehehe...


Kami nak balik dah.... 
Thank you Elephant...
Thank you Baby Elephant....


Komen~Komen~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...