Friday, 23 December 2016

7 tips bantu anak muda memilih rumah pertama yang betul

Tips #1
Ada 3 bilik, 2 bilik air. Terutama bagi yang dah berkeluarga. Pasangan suami isteri duduk satu bilik, anak lelaki satu bilik dan anak perempuan satu bilik. Bila mak ayah, mertua, adik-beradik atau saudara bermalam kat rumah, anak lelaki boleh tidur kat living room. Kalau anak kecik lagi, tidur kat bilik parent pun boleh..
Tips #2
Bagi rumah pangsa (flat, apartment dan kondo), kalau boleh elakkan duduk rumah paling atas. Banyak anak tangga kena panjat kalau tak de lift atau lift bermasalah. Di samping itu ada risiko tekanan air rendah, atap bocor dan juga bumbung terbang kena tiup angin kencang.
Tips #3
Jangan pula duduk rumah paling bawah. Kurang privacy sebab orang lalu lalang dan kadang-kadang ada masalah buang sampah dari tingkat atas.

Tips #4
Seelok-eloknya pilih unit menghadap view yang paling sedap mata memandang seperti swimming pool dan kehijauan. Jangan pula menghadap kubur. Tok Adi yang kerja gali kubur pun tak tinggal kat sebelah kubur.

Tips #5
Perhatikan matahari petang jatuh ke mana. Elakkan. Bahang panasnya sampai ke tengah malam. Aircond pun kadang tak banyak membantu. Nak menetap kat situ bukannya sekejap.
Tips #6
Bagi rumah landed, cuba dapatkan corner lot atau end lot. Ini limited edition punya unit. Harga sememangnya lebih mahal. Rumah mak ayah, rumah mertua dan rumah yang saya tempati sekarang corner lot, alhamdulillah.
Tips #7
Pilih yang buka 22 kaki lebar berbanding 20 kaki, apatah lagi kurang. Nak susun perabot nanti ada space yang selesa.

Tuesday, 22 November 2016

GEM Five : Loreal Paris Skincare...

Ini bukan entry sponsored by GEM Five...

Hehehehe~!

Tapi Mummy teruja beli dengan GEM Five sebab dapat diskaun 50% on Loreal product...

Mummy is ratu online... 

See... kat handphone Mummy semua ada...

Shoppee...
Lazada..
GEM Five...
11 Street...
Tesco Online...

Semua apps nie memang Mummy selalu on dan scroll bila bebosan tue...

Then tetiba akan masuk Add Chart dan terus ke Make Payment... 
huhuhu~!!



Ni dok scroll Lazada dan GEM Five... Tetiba ternampak pop out iklan Loreal kat GEM Five...

Belanja minimum RM 100.00 akan dapat diskaun RM50.00

So, lelaju la Mummy scroll barang apa nak dibeli...


So, ini lah hasil rembatan Mummy kat GEM Five..!

Memang murah... Sebab selalu if skin care macam nie... 
Mummy selalu beli kat Guardian or Watsons...

Sebab kalau beli products nie kat Tesco or Giant... Mahal sikit...

Eh bukan mahal sikit... Mahal naw naw...

Memang normal price Milky Foam Loreal tue dalam RM 26.00 - RM27.00

Kalau kat Guardian or Watsons tue.. If tengah promo... kadang dapat dalam RM 16.00 - RM 18.00

Kan beza banyak tue... huhuhu~

If zaman sekarang nie... zaman GST... everything kene pikir... 
bukan setakat berkira even seringgit pun... 

Every single cents is counted... huhuhuhu~!

Total barang yang Mummy beli adalah RM 100.54 (5 tiub pencuci muka)

Plus postage : RM 7.00

Total to be paid : RM 107.54

Tapi bila kita masukkan voucher code : BEAUTY50

Terus deduct RM 50.00 

Hanya perlu bayar RM 57.54 SAHAJA...

Memang over jimat nie..!!

Thank you GEM Five... hehehehe~




So, ini lah hasilnya... RM 57.54 for 5 tiubs of facial foam Loreal Paris...

Order mengambil masa dalam 5 hari bekerja jugak la... 




Komen~Komen~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...